Jalovec přirozeným způsobem propojuje tělo a ducha. Nastavuje nám zrcadlo a chrání před negativními energiemi i špatnými sny. Výborným pomocníkem je při dýchacích obtížích, bolestech svalů nebo chronické únavě. Jak voní éterický olej z jalovce, za kolik ho pořídíte a kdo by si ho měl pravidelně dopřávat?
Přečtěte si a inspirujte se…
- Jak jalovec vypadá a kde ho najdeme?
- 3 + 3 hlavní účinky jalovce jako éterického oleje
- Jaký jalovec pořídit, pro koho a jaké zvolit dávkování? (členská část)
- S čím vším nám jalovec umí pomoci? (členská část)
- 7 praktických a voňavých receptů s jalovcem (členská část)
Jalovec v aromaterapii
Éterický olej z jalovce se získává parovodní destilací zralých plodů (2. a 3. rok plození) nebo – méně kvalitní olej – ze směsi z větviček s jehličkami a plody. Jalovec obsahuje 0,2–3,4 % vonných silic, nejčastěji 1–2 %.
Jalovec ve světě. Jak vypadá a kde ho najdeme?
Lidově je jalovec (pro který se u nás doma vžilo označení juniper podle jedné IT firmy) označován také jako borovička, borovec, borůvky nebo jahody.
Existují 2 základní druhy jalovce:
- Juniperus communis subsp. alpina – jalovec obecný nízký
- Juniperus communis subsp. communis – jalovec obecný pravý
+ dalších cca 60 poddruhů vyvinutých v různých místech, kde se jalovec vyskytuje.
Jalovec je neopadavý, pomalu rostoucí, v průměru 2 m (výjimečně až 10 m) vysoký keř nebo strom rozmanitého tvaru (kuželovitý, sloupcovitý, plazivý, rozložitý, často s více kmeny). Jeho původ zasahuje do 3 kontinentů – Severní Evropy, Jihozápadní Asie i Severní Ameriky.
Dnes je hojně rozšířen i např. ve Středozemí, Africe, na pastvinách, skaliskách, horách, okrajích a světlinách borových, dubových nebo březových lesů apod.
V České republice byl v divoké přírodě téměř vytlačen, patří tedy mezi chráněné druhy. Má rád sucho a slunce, snese i vysoké nadmořské výšky a při našem treku v Nepálu to byla poslední zeleň, která zde rostla i ve vysokých nadmořských výškách (samozřejmě plazivý druh jalovce).
Pro aromaterapii nás zajímají nejvíce jehlice s bělavým proužkem (trojičky – díky nim ho vždy poznám od „tújovitých“ lístků cypřiše) a samozřejmě plody – kulovité bobule (jalovčinky), 6–10 mm v průměru, zprvu zelené, později modré až černé a ojíněné, dozrávají po 2 letech, 3. rokem opadávají.
Ze zralých kousků se vyrábí éterický olej vytříbenější vůně. Siličnaté žlázky se nacházejí ale i ve dřevě, a tak se často destilují celé větvičky.
Tip: Seznamte se s jalovcem a prolistujte si více foto ve Wikimedia commons.
V Tibetu se jalovec používal k meditačním a léčitelským účelům. Sloužil k vyhánění zlých duchů nebo jako očista při morové epidemii i jiných nemocech.
V Nepálu se ve vysokohorských vesničkách (nad 3000 m n. m.) každé ráno vykuřovalo větvičkami jalovce z okolních kopců. Musím říct, že to byl neuvěřitelně příjemný zvyk.
Jalovec je také tradiční koření, i když přiznávám, přestože máme doma hodně koření (i exotického z cest), jalovec zatím nikoliv.
Zato máme doma nasbírané kuličky jalovce z různých míst pro vykuřování.
3 + 3 hlavní účinky jalovce jako éterického oleje
Jalovec patří mezi mé stálice, byl to první olej, se kterým jsem se blíže seznamovala. V čem vám jalovec může pomoci?
- „Já jsem tvá vnitřní síla“ – jako by k nám promlouval,
- „Já jsem tvé zrcadlo“ – když potřebujeme zahlédnout obraz sebe sama a proměnit se jako motýl,
- „Já jsem tvá ochrana a bezpečí“ – špatné sny, negativita ani jiné nepříjemnosti si na vás nepřijdou.
A trošku pragmatičtěji hraje jalovec prim při:
- bolesti svalů a kloubů,
- otocích končetin,
- posilování ledvin.
…