Mrkev si rozhodně zaslouží pozornost. Kromě užití v kuchyni ji lze využít také v kosmetice. Pojďte si s námi připravit zcela jednoduchý samoopalovací prostředek, který navíc dodá důležité vitamíny do vašeho těla. Kůže se nezbarví během jednoho dne, ale za pár týdnů ano. Začnete-li před koncem zimy, budete mít již na jaro letní vzhled pokožky.
Podle odhadů Organizace pro výživu a zemědělství zaujímá karotka v rámci celosvětově vypěstované zeleniny třetí místo. Mrkev je pravděpodobně nejstarší zeleninou, ale nad přesným geografickým původem pěstování se neshodnou ani vědci. Někteří tvrdí, že pochází z Evropy, jiní se kloní jejímu původu z přední Asie. Na čem se však shodují je, že obsahuje celulózu, a proto se může pěstovat prakticky celý rok. Je doslova zásobárnou cenných látek.
Mrkev je dobré mít na očích
Třeba místo pochutin na stole, jen tak k ujídání. Stačí ji lehce zakápnout olejem, aby nesesychala a také aby tělo zužitkovalo její v tucích rozpustné vitamíny. Mrkev je výborným zdrojem vitamínů pro posilu zraku. To, že je mrkev dobrá pro oči, to ví snad už malé děti. Avšak ne každý ví, že mrkev je i výborným prostředkem k vyčištění střev od hlízů a dětských roupů.
To, co působí tak blahodárně na náš zrak, je vitamin A. Ten se však v mrkvi nenachází, vytváří se až v lidském těle. Jeho prekurzorem, tedy látkou, ze které vitamin A vzejde, je beta-karoten. Ten také způsobuje její žlutou nebo červenou barvu. Je to cenný předstupeň vitamínu A, jež lze využít také pro krásný a zdravý vzhled naší pokožky.
…