Popenec, plazivý plevel do salátu, do čaje i do léčivého mazání

Popenec je stále ještě lehce opomíjená, ale mnohostranně využitelná bylina. V dnešním článku můžeme opět zůstat na zahradě, tedy pokud máme to štěstí a roste nám tam popenec břečťanovitý (Glechoma hederacea L.), tenhle nenápadný poklad mezi jedlým plevelem. Mám ráda byliny, které můžeme využít na mnoho různých způsobů, a popenec mezi ně určitě patří. Sbíráme ho salátu, do čaje i do léčivého mazání.

A pokud nám na zahradě neroste? Vyrazíme ho hledat. Kam? A jak? To se dozvíte v následujícím článku. Stejně tak si povíme o jeho všestranném využití v kuchyni, domácí lékárně i kosmetice (členská sekce). Důležité je i kdy se která část sbírá. Tradičně přidávám několik receptů třeba na sirup proti bronchitidě, mazání na křečové žíly či krém na vysušené, zhrublé ruce. Nejspíš vás překvapí, jak takový “plevel” může být prospěšný. A můj příští, květnový článek? Ten se podívá na zoubek pohance…

Popenec břečťanovitý

Popenec je hojná trvalka, s plazivým oddenkem, která roste v lužních lesích, křovinách, lukách a stráních, podél cest, ale najít ji můžeme i na zahradách. Má plazivý, zakořeňující oddenek a drobné fialové květy. Kvete od konce dubna do poloviny července.

Popenec vyhřívající se v jarním sluníčku

Co se hodí do salátu

Do salátu sbíráme brzy na jaře ještě nerozkvetlou, svěže zelenou nať, nejlépe jen vršky výhonků. Najdeme ho mezi prvními jarními bylinkami. Má specifickou, aromatickou, mírně nahořklou chuť a je skvělý jen tak nakrájený na chleba s máslem, můžeme ho přidat spolu s bršlicí, pampeliškou, jitrocelem, medvědím česnekem nebo lístky či květy sedmikrásky do salátu, bylinkového másla, polévek, pomazánek, karbanátků.

Tento článek je exkluzivní obsah pro předplatitele programu Bylinky našich babiček 1.

Objednejte si Bylinky našich babiček 1

Přihlaste se

Iveta Klímová

"Od malička mám ráda přírodu a všechno kolem. A taky zvláštní touhu nebo posedlost všechno, co se urodí, nějak zpracovat a využít. Ať už z volné přírody nebo ze zahrady. Myslím, že to, co vlastnoručně sesbírám nebo vypěstuji a vložím do toho vlastní "kousek příběhu" je mnohem lepší, než to, co k nám putuje z druhého konce světa. Takže moje motto zní: pěstuj, sbírej, usuš, zavař, nalož, maceruj a užívej :-)"

Iveta působí v Moravském Berouně, zúčastnila se několika bylinářských kurzů, kurzu gemmoterapie a také studia aromaterapie na Institutu aromaterapie, které ji posunulo více voňavým směrem.

Přečtěte si podobné články