Mák setý – domácí vápníková bomba

Dnes se podíváme na zoubek další naší domácí “superpotravině” a tou je mák setý. Je to další z rostlin, které jsou poněkud opomíjeny v naší stravě. A nebojte se, nebudeme používat nezralé makovice a vyrábět opium. Ochutnáme hlavně semena, zdroj hodnotných bílkovin a vápníku a taky vynikající olej z nich lisovaný. Mrkneme se i na pár receptů do staré kuchařky Marie Janků Sandtnerové, kterou jsem zdědila po své babičce.

V tomto článku se dočtete:

  • kapku z historie pěstování máku
  • proč jíst mák?
  • čeho se vyvarovat?
  • recepty s mákem
  • makový olej – v kuchyni i kosmetice a pár receptů k tomu

Něco z historie

Mák je ve střední Evropě zřejmě původní rostlinou a nejstarší archeologické nálezy pochází už z mladší doby kamenné. Při vykopávkách byla nalezena semena i celé makovice. V té době se mák pravděpodobně používal i jako zelenina, přesněji mladé listové růžice máku. Postupem času se stával kulturní rostlinou a lidé začali objevovat i  léčivé účinky.

Ve starověkém Řecku přidávali mák do chleba, podobně jako sezam ho upravovali s medem, z vařených makovic připravovali nápoj navozující spánek a malé množství sušené šťávy podávali jako prostředek proti bolesti nebo na zklidnění trávení. Ale na druhou stranu už věděli, že větší množství šťávy může způsobit smrt, díky obsahu jedovatých alkaloidů.

Tento článek je exkluzivní obsah pro předplatitele programu Bylinky našich babiček 1.

Objednejte si Bylinky našich babiček 1

Přihlaste se

Iveta Klímová

"Od malička mám ráda přírodu a všechno kolem. A taky zvláštní touhu nebo posedlost všechno, co se urodí, nějak zpracovat a využít. Ať už z volné přírody nebo ze zahrady. Myslím, že to, co vlastnoručně sesbírám nebo vypěstuji a vložím do toho vlastní "kousek příběhu" je mnohem lepší, než to, co k nám putuje z druhého konce světa. Takže moje motto zní: pěstuj, sbírej, usuš, zavař, nalož, maceruj a užívej :-)"

Iveta působí v Moravském Berouně, zúčastnila se několika bylinářských kurzů, kurzu gemmoterapie a také studia aromaterapie na Institutu aromaterapie, které ji posunulo více voňavým směrem.

Přečtěte si podobné články