Také přemýšlíte, jak zpracovat podzimní dary přírody a využít je k posílení imunity a celkového zdraví v těchto podzimních dnech? Pojďte si se mnou vyrobit „vytuněný“ med a šípkový sirup.
Receptů na šípkový sirup je plno, ale pořád jsem si lámala hlavu nad tím, jak zpracovat šípky syrové, nevařené. A letos poprvé jsem vyzkoušela šupnout je do medu. Dělávám to běžně s rakytníkem, jen ten jde potom sníst celý. To by se šípkem asi nešlo. Tak jsem je rozmixovala, přepasírovala a konzervovala medem. A tady je recept. Chutná to opravdu náramně. A následuje návod na klasiku – šípkový sirup, vařený a s cukrem.
Šípky s medem za studena
Recept na speciální “šípkový”med
- 0,5 kg šípků
- voda
- med
Omyté šípky očistíme od stopek a bubáků, jednoduše jsem je okrájela keramickým nožem.
Vložíme do mixéru, zalijeme převařenou, vlažnou vodou, ale jen tolik, aby byly šípky ponořené a rozmixujeme.
Směs přepasírujte přes jemné sítko.
Já jsem to vymačkala v sáčku na pasírování ovoce, což mi přišlo rychlejší. Vznikla mi hmota podobná řidší přesnídávce, kterou jsem potom smíchala se stejným množstvím medu, nalila do malých skleniček a uložila do lednice.
A samozřejmě ochutnala a je to výborné! Zatím netuším, jak dlouho to v té lednici vydrží, ale myslím, že to rychleji zmizí… Do vlažného čaje, jako sladidlo na kaše, do smoothie, do vody, jako sladká poleva na lívance…
A teď ten sirup..
Recept na šípkový sirup
- 1kg šípků
- 2l vody
- 1,5kg cukru
Omyté šípky rozdrtíme, zalijeme vodou a vaříme cca 15 min. Necháme 2 hodiny macerovat. Přidala jsem tam i to, co mi zbylo po pasírování do medu.
Pak přecedíme přes sítko, pro jistotu necháme ještě překapat přes plátýnko, abychom získali čistou šťávu bez chloupků, vymačkáme, přidáme cukr a znovu zahřejeme asi na 70°C jen tak dlouho, než se cukr rozpustí.
Dobře rozmícháme a horké plníme do vypařených lahviček. Nahoru můžeme kápnout trošku rumu a dobře uzavřeme. Uchováváme v chladu.
Tak dobrou chuť a krásný podzim přeji
Autorkou článku je Iveta Klímová. Foto: autorka.