Léto do skleničky: Rajčata s bazalkou ve vlastní šťávě za pár minut

Co s letošní nadúrodou ovoce? Našťouchat do skleniček a zavařit. A to všechno během pár minut. V zimě skleničky jako když najdete a budou o dost lepší než ty ze supermarketu.

Rajčata s bazalkou miluju. Přestože některé výživové směry mají k rajčatům výhrady, udělat si jednou za čas kari s rajčaty je pro mě slast a s takovouhle skleničkou je vaření jedna dvě hotové. Miluju kombinaci červené čočky, rajčat, koriandru a bazalky… Navíc červené plodiny přirozeně posilují element ohně, který je v zimě oslaben. Zavřete si pár paprsků letního slunce na zimu do skleničky… Zabere vám to jen pár minut 😉

Recept na rajčata s bazalkou ve vlastní šťávě

Inspirováno receptem z kuchařky Domácí konzervování ovoce a zeleniny.

  • velká miska čerstvě otrhaných nebo tvrdších rajčat
  • čerstvá bazalka – několik stonků
  • čisté sterilizované velké sklenice

Na velkou misku rajčat jsem použila pět 0,5 l zavařovacích sklenic. Z měkčích rajčaj připravte třeba rajčatové sugo s bazalkou.

Příprava

Nejvíce času vám zabere sterilizace. Pokud chcete ještě ušetřit čas, kupte si nové zavařovací skleničky 🙂 Samotná příprava obsahu zabere pár minut.

  1. Začněte sterilizací skleniček. Chcete šetřit čas? Skleničky sterilizujte v hrnci s vroucí vodou a v té samé vodě poté skleničky zavařte! Ideální je mít podobně vysoké skleničky kvůli.
  2. Rajčata jednoduše omyjte a rozpulte. Naskládejte je do sklenic, doplňte čtvrtkami rajčat nebo měkčími kousky, lehce potlačte, ať se do sklenice vejde co nejvíc rajčat. Přidejte do každé sklenice velkou větvičku bazalky. Nebojte se sklenice naplnit až po okraj, obsah se sterilizací asi o 1/4 zmenší. Jen si ohlídejte suché hrdlo nahoře, ať se sklenice všechny “chytnou”. Rajčata můžete předtím také spařit a oloupat.
  3. Skleničky dobře uzavřete a sterilizujte 25 min při 98° C – platí pro velikost skleniček cca 0,5 l, pro větší sklenice 30 min. Vyjměte a zchlaďte. Chytlá víčka se neprohýbají, pokud se náhodou nějaké nechytně, uložte ho do lednice a spotřebujte dříve.

Rajčata i po zavaření drží tvar, můžete je použít takto nebo před vařením rozmixovat. Bazalka dodává rajčatům skvělou vůni. A zbytek už si dochutíte při vaření.

Rajčata zavařením pustí šťávu a trošku zmenší objem

Autorkou článku je Michaela Lusílija Makulová, foto: autorka.

Zdroje

  • HOSTAŠOVÁ, Božena, Eduard NĚMEC a Libuše VLACHOVÁ. Domácí konzervování ovoce a zeleniny. Praha: Avicenum, 1980.

Michaela Makulová

Vnímám lidské příběhy a vplétám do nich vůně. Míchám parfémy, učím aromaterapii, inspiruji. Vystudovala jsem Institut aromaterapie v Praze. Díky své praxi jsem získala titul profesionální aromaterapeutka a mezinárodní certifikaci IFPA. Pravidelně se dále vzdělávám, aktuálně u Aromahead Institute. Jsem členka Asociace českých aromaterapeutů a akreditovaná lektorka Aromaterapie a TČM. Svět vůní je už od roku 2012 mou vášní, kterou předávám dále. Ukazuji lidem, jak vnímat rostliny skrze jejich vůni a využívat jejich účinků. Učím, jak pracovat s esenciálními oleji a vlastní myslí pro posílení zdraví a vnitřní pohodu.

Přečtěte si podobné články