Ovocné likéry už léta dělá moje kamarádka. A protože jsou skvělé, nenáročné na suroviny a vyrábí se zastudena, rozhodla jsem se letos vyzkoušet výrobu také. Musím říct, že nejvíc mi zatím chutnal likér rybízový. Zahrada ale letos dala spoustu ostružin, proto jsem vyrobila likér ostružinový.
Plody ostružin obsahují vitamín C, vitamíny B, fosfor, železo, hořčík a vápník. Zlepšují celkovou tělesnou kondici, povzbuzují imunitu. Zlepšují také stav cévního systému, doporučují se při arterioskleróze, křečových žilách, hemoroidech.
Recept na ostružinový likér podle Ivety K.
Budete potřebovat:
- zavařovací sklenici o objemu 750 ml
- drobné ovoce (maliny, rybíz, ostružiny apod.)
- vysokoprocentní alkohol (vodka, slivovice, hruškovice apod)
- třtinový cukr
- voda
Ovocem naplníme zavařovací sklenici, zalijeme alkoholem, dobře uzavřeme a necháme 6 týdnů stát.
Po 6-ti týdnech slijeme přes cedník a ovoce přes cedník propasírujeme.
Pak svaříme cca 2 dcl vody s cca deseti až patnácti vrchovatými lžícemi třtinového cukru a necháme zchladnout. Cukerný roztok přidáváme k alkoholovém roztoku a ochutnáváme tak dlouho, dokud nejsme s chutí spokojeni.
Nakonec už jen naplníme do čisté lahve, opatříme štítkem a příležitostně upíjíme. Třeba v případě nedostatku vitamínu C!
Autorkou článku je Kateřina Hrazdirová, foto: autorka a Pixabay.com