Poptávka po éterických olejích stále roste. Dokáží ji lokální pěstitelé pokrýt? Jaké jsou výhody a nevýhody konvenčního pěstování bylin oproti sběru z volné přírody? Jsou byliny díky nešetrnému sběru ohroženy? Nad těmito otázkami se v dnešním dílu Fascinujícího světa aromatických rostlin zamýšlí Kateřina Svobodová, známá česká vědecká pracovnice specializující se na aromatické rostliny. Ve své praxi působila převážně v Glasgow University, publikovala v odborných časopisech, přednášela na mezinárodních konferencích… A na konci článku vám vše shrne v praktickém příkladu – vybrala si pro něj pěstování majoránky a její výnosy. Budete překvapeni.
Kateřina Svobodová Brooker spolu se svým mužem Johnem Brooker pro vás připravili 15dílný seriál z tajuplného a fascinujícího světa aromatických rostlin. Začtěte se do 2. dílu u šálku odpoledního čaje, ať si ho náležitě vychutnáte. 1. díl najdete tady. (For english version scroll down)
Zdroje esenciálních olejů – díl II.
Kultivace nebo sběr rostlin z volné přírody?
Byliny a koření se získávají jak z divokých, tak z kultivovaných rostlin. Ve většině případů je poptávka po těchto rostlinách taková, že sběr z volné přírody by byl zcela nedostatečný pro uspokojení požadavků trhu.
Pěstování aromatických rostlin
Kultivace rostlin nabízí řadu výhod: vysoký výnos, konzistentní kvalitu, umožňuje mechanizaci, efektivní sklizeň, rychlou přepravu do sušárny, správné sušení, zpracování a skladování, které napomáhají co nejvíce zachovat vůni a chuť. Výroba bylin může být prováděna buď technikami, které vyžadují intenzivní ruční práci, například v severní Africe, nebo moderními metodami pěstování a zpracování jako v Evropě, USA a dalších zemích, které zavedly produkci bylin, např. Izrael a Austrálie.
Očekává se, že obtíže s dodávkami na trhu budou stále narůstat, jelikož výroba bylinných rostlin v tradičních pěstebních oblastech je stále neekonomičtější díky starým technologiím a rostoucím nákladům na práci a půdu. Navíc přísnější kvalitativní specifikace se lépe splní při použití moderních metod.
Pěstitel
Existuje několik požadavků na úspěšné pěstování aromatických rostlin:
- půda vhodná pro daný druh rostlin,
- správný zdroj rostlinného materiálu, tím myslím semena nebo vegetativní části rostlin,
- zkušenosti nebo znalosti o ochraně plevele a škůdců, zavlažování, půdě, hnojiv, metod pěstování, sklizni a postgraduální technologii,
- zajištěný odbyt a vhodná doprava,
- skladovací a balicí zařízení,
- dostatečný kapitál na pokrytí výdajů v prvních několika sezónách.
Podpora pro pěstitele
Několik zemí má výzkumná centra, která propagují a pomáhají pěstovat různé druhy aromatických rostlin. Zkoumají vliv světla a teploty, zavlažování, hnojení, přizpůsobení a vývoj nové mechanizace pro výsadbu, sklizeň, sušení, čištění a destilace. Semena a vegetativní části jsou držena v genových bankách, divoké rostliny jsou sbírány a přidávány ke genetickým zdrojům. Šlechtění rostlin tvoří důležitou součást těchto programů s využitím tradičních metod (výběr, křížení, polyploidie, mutace) a pokročilých metod (tkáňová kultura a biotechnologie). Nejvyšší prioritou je selekce uniformity rostlin, která zahrnuje morfologii, růst, vývoj, vysoký výnos, kvalitu éterického oleje a stabilní chemotyp.
Sbírání aromatických rostlin v přírodě
Existuje několik problémů spojených se sběrem v přírodě. Musíme si položit následující otázky:
- Byla rostlina správně identifikována (druh, poddruh, chemotyp)?
- Byla rostlina sklizena ve správném růstovém stádiu?
- Byla rostlina sklizena ze správného prostředí (slunná stanoviště nebo stín, správná vlhkost a nadmořská výška)?
- Byl rostlinný materiál řádně zpracován po sklizni?
- Byl rostlinný materiál falšován (úmyslně nebo neúmyslně)?
- Dodržovali sběrači pravidla správné ekologické sklizně, aby se zabránilo poškození rostlinné populace a narušení životního prostředí?
- Jsou místní lidé ochotni jít a sbírat rostliny ve volné přírodě?
Vysoká hodnota divokých rostlin může představovat nový environmentální stres. V důsledku toho IUCN (Red List of Threatened Species = Červený seznam ohrožených druhů Mezinárodního svazu ochrany přírody) hodnotí rostlinné druhy na různých úrovních:
- vyhynulý
- vyhynul ve volné přírodě
- kriticky ohrožen
- v ohrožení
- mírně ohrožený
- bez problému
Například santal bílý (Santalum album) a kadidlovníky (Boswellia sp.) jsou klasifikovány jako mírně ohrožené, růžové dřevo jako ohrožené. Seznam je pod stálým dohledem a katalog se průběžně upravuje. Různé země a regiony mají také příručku sběratelského výcvikového programu s cílem napravit výše uvedené problémy.
Vzdělávejte se v aromaterapii s námi! Seriál pro vás publikujeme zcela zdarma díky laskavé podpoře firmy Saloos.
Víceleté dřevinné rostliny
Každý světový region má vlastní specifickou květenu a tyto rostliny jsou sklízeny z volné přírody nebo, kdykoli je to možné, jsou pěstovány.
Tato skupina dřevin a jejich produkty představují zdroj cca 65 % éterických olejů:
- cedrové dřevo
- skořice a kasie
- eukalyptus
- kadidlo a myrha
- jalovec
- litsea
- opopanax (druh myrhovníku)
- pepř
- růžové dřevo
- santalové dřevo
- terpentýn
- sassafras
Byliny
Na současném světovém trhu existuje 18 hlavních éterických olejů, které se vyrábějí ve velkých objemech, například výroba pomerančového oleje se odhaduje na 26 000 tun ročně (!!), eukalyptu každý rok kolem 5 000 tun.
Byliny, které patří k této největší skupině, jsou:
- různé druhy máty
- levandule
- citronela
- geranium
- vetiver
Ostatní bylinky, které se vyrábějí v nižších tonážích, jsou:
- oregano
- šalvěj
- saturejka
- tymián
- majoránka
- rozmarýn
- bazalky
- estragon
- fenykl
- kopr
Pak následují menší objemy bylin jako jsou:
- meduňka
- řebříček
- petržel
- kmín
- libeček
- kozlík
- arnika
- celer
- pelyňky
a dalších středomořských druhů.
Každý rok vstoupí na trh nové éterické oleje z nižších rostlin, jako jsou lišejníky, mechy a kapradiny, nebo úplně nové druhy, které nebyly dříve používány.
Aromatické rostliny na Madagaskaru
Například na Madagaskaru jsou sbírány následující druhy:
- bazalka (Ocimum basilicum)
- limeta (Citrus hystrix)
- citron (Citrus limonium)
- citronová tráva (Cymbopogon citratus)
- pačuli (Pogostemom cablin)
- geránium (Pelargonium sp.)
- kajeput (Melaleuca viridiflora)
- ravensára (Ravensara aromatica)
- kafr (Cinnamomum camphora)
- skořice (Cinnamomum zeylanicum)
- vetiver (Vetiveria zizanoides)
- ylang-ylang (Cananga odorata)
- vanilka (Vanilla planifolia)
- pepř (Piper nigrum)
- kurkuma (Curcuma longa)
- hřebíček (Eugenia caryophyllata)
- zázvor (Zingiber officinalis)
- čili (Capsicum frutescens)
Na ostrově se nachází asi 55 druhů aromatických rostlin, které tvoří přibližně 90 % domorodé flory. Éterické oleje se produkují jen z malého počtu. Ekologická (šetrná) sklizeň z volné přírody je však pro budoucí zachování všech druhů mimořádně důležitá a tyto rostliny by měly být přednostně kultivovány.
Uvědomili jste si složitost pěstování aromatické rostliny?
Zde uvádím ještě malý příklad pro vaši představivost. Velmi skromná rostlinka majoránka (Majorana hortensis) se pěstuje v počtu 500 000 až 600 000 rostlin / ha. Tyto rostliny si vezmou z půdy 52 kg N, 14 kg P, 44 kg K, 90 kg CaO, 45 kg MgO! A tak nezbývá, než vyzvat pěstitele, ale i vás, čtenáře: „Vraťte minerály do půdy!“.
Uvědomili jste si, že:
- Velmi pomalé klíčení a vývoj semenáčů majoránky kazí plevele, které jsou mnohem rychlejší v růstu?
- Rostliny potřebují teplo, světlo, spoustu vody, velmi pečlivou přípravu půdy a hnojivo?
- Někteří škůdci nebo nemoci mohou sklizeň zkazit?
Přidejte k tomu, že očekávaný výnos majoránky je 1,5 – 1,8 t / ha s výtěžkem éterických olejů 0,5 až 1,3 %, což činí nejvýše 15 litrů éterického oleje / ha.
A navíc, pokud chcete organicky pěstovanou majoránku, pokuste se si představit, že budete okopávat pole 4krát během vegetativního období (kdo to udělá?), shromažďovat infikované listy (dokonce i horší než plevelení). Pak zbývá otázka, zda se pěstováni vyplatí ekonomicky.
Pár odkazů závěrem
Pro vlastní informace můžete zadat určitý druh a / nebo oblast do červeného seznamu IUCN a zkontrolovat aktuální stav tohoto druhu.
Podívejte se také na:
- Sustainable Wild Collection of Medicinal and Aromatic Plants, ISSC – MAP (Ekologický sběr léčivých a aromatických rostlin v přírodě)
- Medicinal Plant Specialist Group (Skupina odborníků na léčivé rostliny)
- IUCN – The World Conservation Unit (Světový výbor pro zachování druhů)
© Kouzlo vůní, Kateřina Svobodová
Přečtěte si další část seriálu
Kateřina Svobodová Brooker (BSc Hons, PhD)
Po emigraci do Britanie pracovala na katedře botaniky Glasgow University a udělala doktorát na Farmaceutické Fakultě se specializací na rostlinnou biochemii a využití přírodních produktů. Jako jedna z prvních byla zodpovědná za výzkum aromatických rostlin z hlediska botaniky, fyziologie, biochemie a biotechnologie, zkoumat aromatické rostliny byl její sen, za kterým si šla celou svoji kariéru.
Publikovala v odborných časopisech (přes 100 odborných a populárních článků) a měla přes 70 odborných přispěvků na mezinárodních konferencích – v Evropě, Israeli, Japonsku, Koreji, Brazilii a USA. Pracovala jako editorka pro CAB Abstracts on Aromatic and Medicinal Plants (Commonwealth Agriculture Bureau) a též jako poradce ve výboru BHTA (British Herb Trade Association).
Aktuálně žije po většinu roku v ČR a aktivně zde vyučuje při Asociaci českých aromaterapeutů. Je vdaná a má 2 syny, kteří žijí v zahraničí. Při psaní seriálu jí vypomáhá i její manžel John Brooker.
Autorkou článku je Kateřina Svobodová, předmluva: Michaela Lusílija Makulová, foto: Wikimedia Commons (titulní foto), Pixabay, archiv Kateřiny Svobodové.
Partnerem seriálu pro rok 2018 je firma Saloos. Díky této laskavé podpoře vám seriál přinášíme zcela zdarma.
Sources of essential oils – part II.
Cultivation or collection of plants from the wild?
Herbs and spices are obtained from both wild and cultivated plants. In most cases, the demand for these plants is such that collection from the wild would be totally insufficient to satisfy market requirements.
Cultivation of aromatic plants
Cultivation of plants offers numerous advantages: high yield, consistent quality, permits mechanization, efficient harvesting, quick transport to drying equipment, correct drying, processing and storage, all of which help to maintain the aroma and flavour as much as possible. Herb production can be undertaken using either labour-intensive techniques, for example in North Africa, or capital intensive production, harvesting and processing methods as in Europe, the USA and other countries that have established herb production, such as Israel and Australia. Supply difficulties on the market are expected to increase as herb production in the traditional growing areas becomes increasingly uneconomic because of old technology and rising costs of labour and land. In addition, more stringent quality specifications have already encouraged more capital-intensive methods of herb production.
Commercial grower
There are several requirements for successful growing of aromatic plants: (i) land suited to the given plant species (ii) correct source of plant material /seeds and cuttings/ (iii) and experience or knowledge of weed and pest control, irrigation, soil, fertilizers, methods of growing, harvesting and postharvest technology (iv) an assured market and suitable transport (v) storage and packaging facilities (vi) sufficient capital to meet expenses for the first few seasons.
Support for the grower
Several countries have research centers that promote and help the growing of different aromatic plant species. They look at the influence of light and temperature, irrigation, fertilizers, adaptation and development of new mechanization for planting, harvesting, drying, cleaning and distilling. Seeds and cuttings are kept in gene banks, wild plants are collected and added to genetic resources. Plant breeding forms an important part of these programs, using traditional breeding methods (selection, crosses, polyploidy, mutation) and advanced methods (tissue culture and biotechnology). The top priority is to select for plant uniformity, which covers plant morphology, growth, development, high yield and quality of EOs, and a stable chemotype.
Successful aromatic plant production
The following issues are critical to successful commercial growing of aromatic plants:
- market investigation
- innovative growers
- liaison with research – producer – user
- regular reports and technical notes
Collection of plants in nature
There are several problems connected with collection in the wild. We have to ask the following questions:
- was the plant correctly identified (species, subspecies, chemotype)?
- was the plant harvested at the right growth stage?
- was the plant collected from the right environment (sunny, shade, moisture, altitude)?
- was the plant material properly handled after harvest?
- was the plant material adulterated (both intentionally or unintentionally)?
- did the collectors follow the rules of sustainable harvesting, to prevent damage to the plant population and the environment?
- are there local people willing to go and collect in the wild?
The commercial value of wild plan resources may constitute a new environmental stress. Consequently, IUCN (IUCN Red List of Threatened Species) has been assessing species on various levels: extinct; extinct in wild; critically endangered; endangered, vulnerable, threatened and least concerned. For example, Santalum album and Boswellia sp. are classified as vulnerable, rosewood as endangered. Various countries and regions have also their collector’s training program handbook with the intention of rectifying the above problems.
Perennial woody plants
This group and their products represent the source of approx. 65% of EOs: cassia, cedarwood, cinnamon, eucalyptus, frankincense and myrrh, juniperus, litsea, opopanax resin, piper, rosewood, sandalwood, turpentine, sassafras. Each world region has its own indigenous population and these plants are harvested from the wild or, whenever possible, are cultivated.
Herbs
On the current world market there are 18 major volatile oils that are produced in large volumes, for example orange oil production is estimated at 26 000 tonnes per year, cornmint and eucalyptus around 5 000 tonnes per year each. Herbs that belong to this largest group are various mints, lavender, citronella, geranium and vetiver. Other herbs that are produced in lower tonnages are oregano, sage, savory, thyme, marjoram, rosemary, basil tarragon, fennel and dill; then follow smaller volumes of melissa, yarrow, parsley, caraway, lovage, valerian, arnica, celery, chervil, artemisia and other mainly Mediterranean species. Every year new EOs enter the market, from plants such as lichens, mosses and ferns, or completely new species that have not been used previously.
Madagascar indigenous flora
For example in Madagascar, the following plants are collected from nature: Ocimum basilicum, Citrus histrix, C. limonium, Cymbopogon citratus, C. cablin, Pelargonium sp, Melaleuca viridiflora, Pogostemon cablin, Ravensara aromatica, Cinnamomum camphora, C. zeylanicum, Vetiveria zizanoides, Cananga odorata, Vanilla planifolia, Piper nigrum, Curcuma longa, Eugenia caryophyllata, Zingiber officinalis and Capsicum frutescens. There are about 55 aromatic plants that form about 90% of the indigenous population; oils from only a few have been produced and exported. However, careful harvesting from the wild is extremely important for future conservation and these plants should preferably be cultivated.
For your own information, you can enter a given species and/or region into the IUCN Red List and check the current statue of this species.
Check also: Sustainable Wild Collection of Medicinal and Aromatic Plants (ISSC – MAP) Medicinal Plant Specialist Group, IUCN – The World Conservation Unit
Have you realized the complexity of cultivating an aromatic plant?
These are just a few numbers for your imagination – a very humble plant Majorana hortensis 500 000 – 600 000 plants/ha. These will take from the soil 52 kg N, 14 kg P, 44 kg K, 90 kg CaO, 45 kg MgO (please return these to the soil!!!)
Very slow germination and seedling development – weeds are much faster (please, help!!!)
Plants need warmth, light, a lot of water and very careful preparation of the soil
Some pests or diseases can spoil the harvest
The expected yield is 1.5 – 1.8 t/ha with the EO yield 0.5-1.3% well, that makes it 15 litres of EO/ha at the best; and if you want organically grown marjoram, try to imagine hoeing that field 4 times during the vegetative period (who will do that?), collecting infected leaves (even worse than hoeing). Then the question is whether you can do this economically.