Konec zimy může být velmi náročný na psychiku. Nemůžeme se dočkat jara, zelených rostlinek a nové energie. Pak konečně přijdou krásné dny, ale nálada se nelepší. Zimní melancholii střídají výkyvy nálad a jarní únava. Neklesejte na mysli. Zamiřte do své bylinkové spížky a připravte si pomocníky podle receptur ze starých herbářů!
Slabé nervy zklidněte a obveselte!
Sv. Hildegarda z Bingenu používala poměrně stručný seznam přírodních léků. Od kamenů přes potraviny až po byliny. Receptury a léčebné postupy se jí zjevovaly ve viděních. “A když někdo jí muškátový oříšek, otevře mu srdce a pročistí smysly a dobrým teplem a svou jemnou silou mu zajistí dobrý rozum,” doporučuje ve svých pojednáních na nervovou slabost.
Pro obveselení je prý dobré sypat mletým muškátovým oříškem poslední jídlo před spaním – ideálně kompot nebo moučný pokrm. Ráda ho kombinovala i se skořicí. Dnes už obojí najdeme v poličce s kořením, ale ve středověku byly obě tyto ingredience velmi luxusním zbožím. Proto se raději podíváme na bylinku, která se v 15. a 16. století šíří Evropou a dnes nechybí na téměř žádné zahrádce: na meduňku.
…