Podle tradiční čínské medicíny patří ledviny k elementu vody. Ledviny, jakožto zhmotnění prvku voda v lidském těle, jsou spojeny se zimou, což znamená, že na ně nejvíce působí atmosféra tohoto ročního období. Během něho jsou nejvíce náchylné ztratit rovnováhu či onemocnět, zejména když životní styl člověka se odchyluje od toho, jak by měl v souladu s děním v zimní přírodě vypadat.
A proto je právě teď nejlepší čas, kdy svým ledvinám dopřát zvýšenou péči. Jak můžeme sami poznat, že se naše ledviny hlásí o pozornost? To se dozvíte v následujícím článku spolu s deseti radami, jak ledviny podpořit. V samém závěru článku na vás ještě čeká recept na jednoduchou kompozici proti bolesti v dolní části zad.
Ledviny v pojetí tradiční čínské medicíny
Ledviny považuje čínská medicína za jeden z nejdůležitějších orgánů těla. Jsou sídlem esence, tj. zdroje základní životní energie, která nám byla dána do vínku při narození a kterou celý život pouze odčerpáváme. Ledviny jsou tedy zdrojem veškerého jinu i jangu v těle. Ledviny vládnou kostem a zubům, projevují se ve vlasech a vyúsťují v uších. Problémy s výše uvedenými orgány včetně všech velkých kloubů musíme tedy dávat do spojitosti s ledvinami.
Čím si ledviny nejvíce vyčerpáváme?
Ledvinám škodí stres a strach, přepracování tělesné i duševní, dlouholetá práce na směny, u žen časté porody, stimulanty jako jsou káva a cigarety, nadměrné množství cukru a nyní tolik oblíbená raw strava.
Nedostatek jinu či jangu ledvin
Ledviny mohou podle tradiční čínské medicíny trpět buď nedostatkem jinu nebo jangu. Velmi zjednodušeně můžeme přirovnat jin k výživě a jang k teplu a aktivitě. Doporučení se v obou případech podstatně liší, v následujících odstavcích se budu věnovat pouze nedostatečnému jangu ledvin.
(Pozn. redakce: Nedostatek jangu ledvin se v praxi vyskytuje častěji, zejména u žen.)
Příznaky nedostatečné jangové energie ledvin jsou následující:
- únava (hlavně odpoledne a večer),
- zimomřivost, studené ruce a nohy,
- bolest ve spodní (bederní) části zad,
- tmavé a nateklé kruhy pod očima,
- padání vlasů nebo jejich předčasné šedivění,
- pocity nejistoty, strachu a nedostatek vůle.
Pokud pociťujete jeden nebo i více z výše uvedených příznaků, volají vaše ledviny o pozornost.
A jak ledvinám pozornost dopřát?
- Začněte udržovat ledviny v teple. Odložte bundičky do pasu a dopřejte ledvinám teplo v delší bundě či kabátu. Odložte také krátká trička a dopřejte ledvinám teplo i doma, když zrovna kabát nemáte. Ne nadarmo měly naše babičky takzvané „ledviňáky“. Teplota v okolí ledvin by měla být rovnoměrná, pozor na podchlazení (mokré plavky, propocená záda), ale i na přehřívání (vyhřívané sedačky a matrace apod.).
- Jezte vlašské ořechy, které jsou výborným tonikem ledvin. Stačí hrst denně.
- Kupte nebo připravte si ledvinový čaj a několik týdnů ho popíjejte
- Místo zeleninového salátu si k obědu i k večeři dopřávejte polévky nebo vývary z masa nebo zeleniny, ideálně kořenové. Doplníte tak nejen jangovou energii, ale i řadu minerálních látek. Recept na zimní fazolovou polévku s kořenovou zeleninou najdete v článku Strava, bylinky a éterické oleje v zimě.
- Jezte tmavě červené a černé fazole i fazolky adzuki – mají podobný tvar jako ledviny a také ledvinám prospívají.
- Vařte si odvar ze semínek černého seznamu. 1 lžíci semínek přelijte půlitrem vody, přiveďte k varu a vařte cca 15 minut. Slijte a teplý odvar vypijte. Černý seznam doplňuje esenci ledvin.
- Vynechte chladné nápoje, syrovou zeleninu a jogurty a také cukr, tedy všechno, co ochlazuje. Cukr navíc dusí oheň ledvin.
- Najděte si aromaterapeuta, který vás namasíruje kompozicí podporující vaše ledviny nebo někoho, kdo dělá masáže Shiatsu a nechte si ošetřit dráhu ledvin. K orientaci můžete využít Registr kvalifikovaných aromaterapeutů.
- Pokud máte ve svém okolí někoho, kdo pracuje s Reiki, požádejte ho, aby vám dával Reiki na ledviny nebo se sami nechte zasvětit a pravidelně dopřávejte Reiki svým ledvinám
- Hoďte za hlavu všechen strach a obavy a důvěřujte vesmíru, protože strach ledviny velmi vyčerpává (a naopak slabé ledviny se projevují neustálým strachem a obavami).
Recept pro doplnění ledvinového jangu s aromaterapií
A na závěr ještě jednoduchá kompozice éterických olejů proti bolesti v dolní části zad. Na bolest v dolní části zad se výborně osvědčila kombinace zázvorového a jalovcového éterického oleje.
Kompozici jednoduše vyrobíte do 30 ml panenského rostlinného oleje přidáním:
- 7 kapek zázvorového éterického oleje a
- 8 kapek jalovcového éterického oleje.
Dobře promíchejte a přibližně čajovou lžičku směsi vmasírujte 2x denně do bederní oblasti.
(Pozn. redakce: Pozor si dávejte při výrazné slabosti ledvin, směs by na vás mohla být příliš silná. V tomto případě výběr olejů raději konzultujte se svým aromaterapeutem. Vhodná může být např. některá jemná borovice.)
Ať jsou vaše ledviny zdravé a šťastné.
Tip redakce: Naučte se používat aromaterapii nejen na podporu ledvin v zimním období v online přednášce Aroma lékárnička na zimu.
Autorkou článku je: Kateřina Hrazdirová, foto: Jaroslava Lissková, Pixabay.
Partnerem článku je Asociace českých aromaterapeutů:
“Asociace českých aromaterapeutů působí již od roku 1996 poskytuje kvalitní a všestranné vzdělání v aromaterapii široké veřejnosti i profesionálním zájemcům ze souvisejících oborů jako je zdravotnictví, ošetřovatelství, farmacie, rehabilitace, kosmetika či wellness. V Institutu aromaterapie školí odborné aromaterapeuty, které sdružuje v Registru kvalifikovaných aromaterapeutů, poskytuje jim informační servis, rozvíjí jejich vzájemnou spolupráci a podporuje je nadstavbovým vzděláváním. Popularizuje a propaguje aromaterapii v médiích, na odborných konferencích a veletrzích, připravuje speciální programy pro firmy i neziskové organizace.”
Použitá literatura:
- Šimková MUDr. Michaela, Haldová Ivana PharmDr. Učební texty Školy přírodních terapií, 1.ročník 2.část, Český Krumlov 2017
- Zrubecká, Adéla. skripta Aromaterapie a TČM, Praha: Institut aromaterapie. 2014
- Novák, Petr. skripta Diagnostika pěti elementů. Praha: Institut aromaterapie. 2014
- Hoffmann, Petr, MUDr., https://www.patentnimedicina.cz/cz/ze-supliku-tcm/encyklopedie-tcm-potravin, 24.1.2018