Proč v zimě píšu o ovoci? Možná je právě teď ten správný okamžik sednout si v teple domova a popřemýšlet, co a kam na jaře na zahradě zasadit, případně kde si obstarat zdroje vitamínů na další rok. Anebo v druhém případě je ideální čas pustit se do zpracování všeho, co jsme si přes léto zavařili, zamrazili nebo nasušili.
Přečtěte si a inspirujte se…
- Jaké cenné látky obsahují superpotraviny z našich zahrádek a s čím nám pomůžou?
- 5 tipů na zpracování drobného ovoce (členská část)
- 3 autorčiny TOP recepty (členská část)
Drobné ovoce a jeho účinky na naše zdraví
Pokud nemáte zahrádku, některé drobné ovoce můžete pěstovat i na balkoně v nádobách, ať už jde třeba o borůvky nebo převislé jahody. Děti vám za to budou nesmírně vděčné, protože není nic lepšího, než zobat jahůdky nebo maliny přímo na sluníčku z keříku.
Drobné bobulovité ovoce, ať už je červené, fialové nebo černé, patří k nejzdravějším jídlům, které můžeme najít na zahrádce nebo na procházce v lese. Nechci dnes ale psát jen o bobulích, zahrnula bych sem všechno drobné ovoce: borůvky, jahody, rybíz, maliny, ostružiny, angrešt, třešně, višně, aronii, rakytník, muchovník… můžeme ho totiž směle zařadit mezi naše domácí superpotraviny.
Všechno toto drobné ovoce je velkým zdrojem antioxidantů, které pomáhají
- odbourávat v těle volné radikály
- snižují oxidační stres
- mají silné protizánětlivé účinky
- snižují riziko srdečních a cévních onemocnění
- snižují krevní tlak
- snižují hladinu cukru v krvi
- posilují imunitu celého organismu
Další neméně důležité obsahové látky jsou:
- vitamíny, hlavně vitamín C a vitamíny skupiny B
- minerální látky jako fosfor, železo, hořčík, vápník a mnoho dalších
- nezanedbatelné množství vlákniny
- minimum kalorií
Když přijde jeho sezóna, měli bychom se snažit ho sníst co největší množství v čerstvém stavu. Všechno, co se nám urodí, ale většinou nesníme, proto se dneska mrkneme na různé druhy zpracování a uchování na zimu.
5 tipů, jak zpracovat drobné ovoce
1. Konzervovat
Můžeme z drobného ovoce dělat prakticky vše, co nás napadne: džemy, rosoly, šťávy, sirupy, likéry, zavařeniny, smoothie, sušené ovocné placky, pečené čaje, lehce se dá i zamrazit a uchovat na zimu. Prostě univerzální ovoce a univerzální zpracování. A hlavně: můžeme ho spolu libovolně kombinovat, barevně i chuťově.
Kompotem ze samotného červeného rybízu asi nikoho příliš neoslníme (zvláště děti ne), ale smícháme-li rybíz s malinami, třešněmi a doplníme třeba meruňkou, dostáváme se na úplně jiný level. Chutě se pěkně propojí, kyselost rybízu zmizí a zbaští ho i děti, které kyselý rybíz zrovna v oblibě nemají.
…